Inlägget innehåller Annonslänkar! Heeej kära ni! Nu kommer äntligen ett recept ni länge väntat på, min underbart goda frukostgröt som jag käkar nästan varje morgon (om jag inte dricker smoothie då ;)). Jag ska verkligen försöka bli bättre på att dela med mig av mina recept här. Lagar ju så mycket härlig och god mat just nu :D Så, här kommer i alla fall min underbara gröt och förslag på lite olika toppings :D Fias specialgröt 1 person 1 dl havregryn 2 dl vatten 1 nypa vaniljpulver 1/2 msk honung 1 nypa salt Gör såhär: Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp till önskade konsistens. Rör om så gröten inte bränner vid. Häll sedan upp din gröt i en skål och toppa med valfri toppings. Jag brukar ha skummad havremjölk, skivad banan, jordnötssmör, chiasylt (se recept nedan), Dadelkaramell ( se recept nedan) och rostade frön och nötter. Jag äskar denna gröten. Härligt mättande, söt och god :) Muums! Nedan finner ni en helt ljuvlig topping. Dadelkaramell. Visst låter härligt? Och det är precis så härligt kan jag meddela er. Något som jag läst om och sett lite överallt men framförallt i två av mina absoluta favorit köksböcker just nu, Växtbaserat av Therese Elgquist och Comfort Food av Agnes Gällhagen (Annonslänkar) . Två fantastiska receptkreatörer som jag även följer på Instagram. Kan verkligen rekommendera böckerna till er! Älskar dem! Dadelkaramell Ca 14 färska, urkärnade dadlar 1 1/2 dl vatten 1 nypa vaniljpulver (smaka av för önskad smak) 1 nypa flingsalt (smaka av för önskad smak) Gör såhär: Mixa samtliga ingredienser i en mixer till en slät och glansig smet. Smaka av för att tillsätta mer salt eller vanilj för önskad smak. Suuuuper gott på gröten men också till glass, yoghurt eller bara på frukt och bär :) Muuums! Jag har gjort chiasylf till och från så länge jag kan minnas. Tycker att det är SÅ enkelt och så galet gott. Sen fick jag hem Agnes fantastiska bok, Comfort Food, där det fanns en variant som innehöll balsamvinäger. Och mums så härligt att addera det. Chiasylt 500 g frysta bär ( jag använder hallon och några frysta jordgubbar som fanns kvar) 3 msk chiafrön 1 skvätt vatten 2 msk honung 1 nypa salt 1 - 1 1/2 msk balsamvinäger Gör såhär: Värma de frysta bären i en kastrull med en skvätt vatten. Låt sedan koka i några minuter tills bären har tinat. Jag brukar koka lite extra tills det gojsat ihop sig riktigt ;) Ta sedan bort kastrullen från plattan och blanda sedan i resten av ingredienserna. Rör om en liten stund efter att du lagt chiafröna så de fördelas ordentligt. Låt sedan stå och svälla tills det svalnat. Häll sedan över sylten i en burk och förvara den i kylskåpet.